Pazar, Kasım 26, 2006

Memories(1995-Katsuhiro Ôtomo)


Memories:

Yönetmen :Kôji Morimoto , Tensai Okamura , Katsuhiro Ôtomo(AKIRA)

Senaryo: Katsuhiro Ôtomo , Satoshi Kon

Müzik: Takkyu Ishino , Yôko Kanno , Jun Miyake , Hiroyuki Nagashima

Şu ana kadar izlediğim en güçlü animelerden biri.Üç yönetmenin üç filmide birbirinden güzel müzikler özellikle birinci kısımda ki klasik müzikler harikaydı birinci film "Magnetic Rose".Türü bilimkurgu tanımlandığı kadar basit değil.İzlerken biraz Tarkovski'nin Solaris'i biraz Kubrick'in Space Odyssey'i diye düşündüm düşünün artık ne kadar güzel temalara sahip oldugunu.

Yıl 2092.uzaydaki enkazları temizlemekle görevli bir çöp gemisinde çalışan mürettebatın başından geçen bir olay anlatılıyor.Giriş sahnesi ve müzik bana direk Kubrik'i hatırlattı hani uzayda geminin müzik eşliğinde gösterildiği sahne.Bu gemi bir s.o.s sinyali alıyor ve bir enkaza doğru harekete geçiyor.Tabiki bir yandanda ganimet isteği var. Enkaza gönderilen kişiler büyük bir dramın,kendi zaaflarıyla da soslanmış,acı anıların ortağı oluyorlar.Bu kısımda "solaris" kısmı.cok başarılı bir anime... ikinci film "Stink Bomb".yani koku bombası.türe siyasi-komedi diyebiliriz rahatlıkla filmde şehir dışında kurulmuş bir ilaç fabrikasında çalışan safça bir gencin kazara hükümetin gizli çalışmalarından birini kullanmasıyla başlıyor.ve gerisi cok komik.

Dünyayı yönetenlerin kendi aralarında ki ikiyüzlülüğü cok güzel vurgulanmış.Çıkış noktası cok güzel.İnsanın kendi yaratttığı teknoloji karşısında ki caresizliği.Filmde ilacın yan etkilerinden biride insanları öldürüp,doğayı canlandırmasıydı.Bence harika bi gönderme ve "paranoyaklık".nerdeyse cogu uzak doğu filminde teknoloji paranoyası işlenir.Bu artık tüm insanlığın özellikle uzak doğuluların kültürü haline geldi.Çok eğlenceli ve satirik bir anime... üçüncü film "Cannon Fodder".cok etkileyici bi anime.inanılmaz bir ortam yaratılmış.sanırsınız "lang"in "metropolis"i.sadece savaşmak için yaratılmış,evlerin çatıları sadece toplara ayrılmış bir yer düşünün.aile bireyleri sadece savaşmak için yaşıyor.Yani bu savaşa hizmet etmek için.babalar yani işciler topu ateşlemek için en iğrenç ortamlarda,anneler mermi yapımında calışıyor.Çocuklarsa bütün gün okulda "savaş taktikleri" öğreniyor.

Bizim bir gününe tanık oldugumuz küçük cocugun büyünce olmak istediği,hayran oldugu tek şey topları ateşleyen adam olmak.Çünkü o adam babası gibi ateşlemede çalışmıyor.gelip düğmeye dokunuyor sadece.en üst tabaka o. Çok ama cok başarılı bir anime..kısa ve öz.. sadece anime severlere değil tüm sinema severlere hitap edebilecek bir çalışma..

İnceleme:LİDYA
Edit:Beni kırmayarak bu güzel incelemeyi bizlerle paylaşan Lidya arkadaşıma teşekkürü bir borç bilirim ;)Teşekkürler Lidya...

Hiç yorum yok: