Salı, Şubat 13, 2007

Appleseed-İnceleme



Appleseed



Wikipedia, the free encyclopedia’dan ve bir iki farklı siteden çeviri - derleme

Türü: Cyberpunk
Yazan: Masamune Shirow
Yayıncılar: Kodansha, Seishinsha (Tankōbon), Media Factory (Bunkoban),
Glénat, Egmont, Star Comics, Mana, Planeta de Agostini, Eclipse Comics, Dark Horse
Original yayın: 15 Şubat 1985 – 15 Şubat 1989
Orijinal Video Animasyonu:
Yöneten: Kazuyoshi Katayama
Stüdyo: Bandai Visual
Gösterim tarihi: 21 Niasan 1988
Süresi: 70 dakika
Uzun metrajlı versiyonu: Appleseed:
Yönetmen: Shinji Aramaki
Stüdyo: Digital Frontier
Gösterim tarihi: 17 Nisan 2004
Süresi: 107 dakika

Appleseed (Appurushīdo), Masamune Shirow’un yarattığı 1985 -1989 yılları arasında 4 bölümlük bilimkurgu mangadır. İlk kez Japonya’da 1985 yılında yayınlanan çizgi romanın ilk bölümünün adı: Appleseed: The Promethean Challenge’dir. Devamı, Appleseed: Prometheus Unbound, Appleseed: The Scales of Prometheus, Appleseed: The Promethean Balance.
1986’da Seiun ÖdüllerindeHugo ödüllerine eşdeğer Japon ödülü, en iyi manga ödülü almıştır.
Appleseed, 1988 senesinde Bandai Visual tarafından bir bölümlük anime orijinal Video Animasyonu , 2004 senesinde bilgisayar destekli anime sinema filmi ve bir seri video oyunu olarak uyarlandı.
Appleseed’in özellikle Masamune tarafından yaratılan hali cyberpunk’tan bir çok özelliği aldığı gibi yoğun olarak politika, felsefe ve sosyoloji da barındırmaktadır.
1990 senesinde Shirow, yaratılan dünyanın ayrıntılı bir tarihçe, kişilerin ve teknolojinin bilgilerini içeren Appleseed Databook yayınladı.

ÖYKÜSÜ

Sene 2025. III. Dünya Savaşından sonra harabeye dönen dünyanın tutunacak tek şehri kalmıştır: Olympus. Şehrin günlük ihtiyaçları olan ışık, elektrik, yiyecek, ulaşım düzeni adı GAİA olan dev bir süper bilgisayar tarafından kontrol edilmektedir. Olympos’da insanlar ile insan yetilerine sahip olabilecekleri şekilde genetik programlanmış biorid’ler yaşamaktadır. Bazıları bu birlikte yaşamı insan ırkına karşı ihanet saymakta, Gaia ile Bioroidlerin gizli bir plan izleyerek insan ırkını yeryüzünden silmeyi ve dünyayı ele geçirmeyi planladığına inanmaktadırlar.
Terör faaliyetlerinde bulunan bu kişilerle mücadele etmek ve muhteşem şehri korumak üzere ESWAT (Extra Special Weapons and Tactics) adlı birim kurulmuştur. Baş karakterler Dunan Nats ve Buliarous Hecitonecles ESWAT’ın en becerikli elemanlarıdır. Dunan, Olympus’ün görkemli kapısından yeni girmiştir. Dunan, Buliarous ile harabeye dönen dünyada gezgin olarak yaşamıştır. Buliarous, bir çatışmada yaralanmış ve Olympos’a getirilerek bir tür andriod’e dönüştürülmüştür. Onu ölü sanan Dunan, şehre yakalanarak getirildiğinde onun yaşadığını öğrenir. Elbette yüzleşmeye çalışır.Şehrin başkanı (yöneticisi) ATHENA adlı dişi bioroid’dir. İnsanlarla hemen hemen aynı olan ama duygu, aşk, nefret gibi yetilerden mahrum olan bioroidlerin bu özellikleri başkanı onlardan seçmede etken olmuştur. Özellikle insanların savaşma isteklerine sahip olmaları ve birbirlerini öldürme merakları eleştiriliyor film boyunca.Bu gidişattan memnun olmayan General URANUS insanların yönetimindeki ordunun olanaklarını kullanarak olası bir komploya karşı planlar yaparak, yardımcısı HADES’le bioroidleri ortadan kaldıracak sinsi bir eylemde bulunuyor: Bioroidlerin enerji kaynağını yok ediyor.İşte bundan sonra her şey karışıyor. Dünya ya tekrar savaş meraklısı insanlara kalacak, ya insan nesli ortadan kaldırılacak ya da birlikte yaşamın güzelliği anlaşılacaktır. Bu sonuçların tamamının anahtarı da Dunan’dır.

İnceleme:Ümit Kireççi

Edit:Büyük bir incelik göstererek çalışmasını bizlerle'de paylaşan Ümit Kireççi'ye çok ama çok teşekkür ederiz..

Hiç yorum yok: